Sinds januari 2025 is er de mogelijkheid voor huisartsen om patiënten te verwijzen naar de Stadspoli om advies te vragen over de problematiek rondom obesitas.

Wat is obesitas?

Obesitas is een chronische aandoening die zowel de lichamelijke als mentale gezondheid sterk kan beïnvloeden. Het is een groeiend maatschappelijk probleem dat vraagt om een zorgvuldige en persoonlijke aanpak.

De Stadspoli met verwijscriteria Obesitas biedt patiënten met vragen over overgewicht en gerelateerde klachten een laagdrempelig adviesgesprek. Het bijzondere is dat dit gesprek niet ten koste gaat van het eigen risico. Er vinden geen medische onderzoeken of behandelingen plaats, maar samen met een gespecialiseerde verpleegkundig specialist wordt gekeken naar mogelijke oorzaken, gevolgen en passende vervolgstappen.

Het gesprek kan gaan over leefstijl, medicijngebruik, hormonale invloeden of andere factoren die het gewicht beïnvloeden. Waar nodig worden adviezen gegeven of wordt geadviseerd om aanvullend onderzoek via de huisarts in te zetten. Zo helpen we patiënten en huisartsen om samen tot een plan op maat te komen.

Verwijzen naar de Stadspoli is eenvoudig. U kunt patiënten doorverwijzen onder Interne Geneeskunde > “advies bij obesitas.”

Ervaringen tot nu toe: Verpleegkundig specialist Interne Geneeskunde Ida Paulusma

“De patiënten die ik op de Stadspoli heb gezien zijn vaak mensen die al het nodige geprobeerd hebben om af te vallen. Het varieert van jong tot ouder en betreft zowel mannen als vrouwen. Wat hen verbindt is de worsteling met overgewicht, die veel zorgen en lichamelijke klachten veroorzaakt. Het geeft vaak inzicht om te bespreken waardoor het komt dat lijnen niet helpt en vaak averechts werkt. Het lichaam wil immers altijd weer naar de oorspronkelijke situatie terug en vaak nog iets meer kilo’s dan voor de afvalpoging. Inzicht in wat bevorderend werkt, helpt ook om stappen te zetten. Wat daarbij helpend kan zijn is dat de patiënt voorafgaand aan het gesprek de vragenlijst Check oorzaken overgewicht invult en deze meeneemt naar het gesprek.” Deze vragenlijst vind je op www.checkoorzakenovergewicht.nl.

“Soms zijn er hooggespannen verwachtingen van gewicht verlagende medicatie. Ik probeer reële verwachtingen te scheppen en ook de keerzijde te benoemen.
We bespreken eventuele vergoedingen voor medicatie en indien van toepassing kan ook informatie over bariatrie worden gegeven. Het feit dat het probleem serieus wordt genomen en er tijd en aandacht is om het eens goed te bespreken, maakt dat de patiënt zich gehoord voelt en dit kan de eerste stap en motivatie zijn om er verder mee aan de slag te gaan.”

Een ochtend op de Stadspoli

“Ik haal de jonge vrouw op uit de wachtkamer. Een energieke studente met fors overgewicht, maar ook iemand die fanatiek sport en heel bewust met haar gezondheid bezig is. Ze woont in een studentenhuis, zit regelmatig in de sportschool en heeft van huis uit gezonde eetgewoontes meegekregen. Ze vertelt dat ze weinig slaap nodig heeft en zich het beste voelt met zo’n zes uur per nacht.

Ze heeft in het verleden periodes van somberheid gekend en gebruikt daar nog medicatie voor. Verder heeft ze een fijne vriendengroep en sinds een jaar een relatie waar ze heel gelukkig mee is. Ook gebruikt ze de prikpil als anticonceptie.

Op het eerste gezicht klinkt haar leefstijl positief, maar als we samen haar dagindeling doornemen, komen er toch belangrijke inzichten naar voren. Ze slaat standaard haar ontbijt over, luncht flink en gebruikt regelmatig energiedrankjes om scherp te blijven. Het avondeten bestaat vaak uit snelle studentenmaaltijden, zoals pasta of sushi. Buiten het sporten beweegt ze weinig door lange dagen achter haar laptop.

Samen bespraken we waar ze winst kan behalen. Meer structuur in haar maaltijden, extra groenten en vezels, minder frisdrank en meer dagelijkse beweging. Ook keken we naar haar medicatie en anticonceptie. De prikpil kan bijdragen aan gewichtstoename en wellicht is een ander middel geschikter. We spraken af dat ze dit met haar huisarts bespreekt. Daarnaast kan een betere slaaproutine haar ook verder helpen.

Met deze praktische handvatten gaat ze vol goede moed aan de slag. We hebben ook realistisch gesproken over afslankmedicatie. Het is geen magische oplossing en bovendien pas mogelijk na een langdurig leefstijlprogramma, wat nu lastig te combineren is met haar drukke studentenleven.

Tot slot hebben we samen besproken dat snelle diëten of shakes op de lange termijn niet werken. Ze voelt zich gehoord en gemotiveerd om met kleine, haalbare stappen aan haar gezondheid te werken. Ik stuur de huisarts een verslag met alle adviezen, zodat zij samen verder kunnen.”